pondělí 13. dubna 2015

Moje premiéra

Včera jsme jeli na návštěvu k našim milým přátelům do Třebíče, se kterými jsme prožili moc hezký čas! Společně s námi do Třebíče také cestovala mj. deka, abych byla přesná  - MOJE ÚPLNĚ PRVNÍ ušitá deka :-)

Když jsem před časem přemýšlela o dárku pro jednu moji milou duši, stanovila jsem si jasná kritéria. Dárek by měl být mnou vytvořený, měl by dělat radost kamarádce i jejím blízkým a současně být multifunkční. Uvažovala jsem, jaká věc těchto vlastností by udělala radost mě. A nakonec jsem došla k závěru, že by to mohla být deka. Vzpomněla jsem si totiž na deky svého života:-) a teď prosím, nemyslím, peřinu pod kterou denně usínám (i když tu bych také neměnila). První z nich byla s beruškami. Balila jsem do ní sebe, panenky, medvěda, prostě kdo se dal:-) A také jsem se s ní ráda přikrývala, když jsem o pár let později četla u babičky na gauči knížky. Bohužel, současných časů se již nedočkala, přece jen byla má oblíbená:-) Poté ji vystřídala deka  s Maxi psem Fíkem, dárek od jedné kamarádky. Tu jsem hojně využívala, když jsem sedávala na posteli a učila se na zkoušky, venku fičelo a záclony na našich oknech na ubytovně se lehce chvěly. No a ta třetí - tak ta teprve přijde! Tu si totiž chci ušít. A myslím, že dobrý čas bude letošní dovolená:-)

Vraťme se však k mojí dekové premiéře:-) Skládá se z 80 čtverců  o rozměrech 18 x 18 cm, je vyztužená vatelínem 70 g/m2 a ručně prošívaná. Zejména to ruční prošívání byla příjemná terapie. Vím, že není dokonalá (na pohled lze odhalit nepřesnosti), nicméně jsem hrdá, že jsem ji došila ( poté co s námi "bydlela" několik týdnů v obýváku jsem si již nebyla jistá)  ale hlavně - je šitá s láskou! A ještě malý dodatek k výrobnímu procesu - barevné sladění čtverců jsem konzultovala se svým dvorním designérem, kterým je můj muž:-) Na rozdíl ode mě má prostorovou představivost a ta se u takhle velkého projektu obzvlášť hodila. 

Epilog - deka udělala radost nejen kamarádce ale i její rodině. V červnu se má kamarádce narodit třetí miminko, tak ji čeká zatěžkávací zkouška:-) Tak doufám, že dárek obstojí.

Vychytávky pro příště:
- ostřeji odšít růžky
- rubou stranu lemu přišít ručně
- používat kráčející patku

Čas zpracování: cca. 15 hodin (po kouskách)

Použitý materiál: zbytky látek, bavlněná látka na lem a spodek deky, vatelín, bílá bavlnka na vyšívání


Deka v plné parádě. A pokud hledáte nějakou zákonitost v řazení čtverců, tak vězte - žádná tam není :-) Neměla jsem totiž stejný počet čtverců od jednotlivých barev.

Rub a líc

Sbalená






18 komentářů:

  1. Deka se moc povedla :)
    Hezký týden, Klariss :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi dala zabrat, potvůrka:-) Děkuji a také přeji pohodový týden!

    OdpovědětVymazat
  3. Deka je super. Taky se na nejakou chystam, uz docela dlouho, ale zatim jsem se neodhodlala :-) Fajn, ze jste si to v Trebici uzili :-))) Krásný den...

    OdpovědětVymazat
  4. Veru, díky! Jo, jo také jsem sbírala odvahu, docela dlouho. Nejprve jsem vybrala látky, potom je nařezala, pak zase položila na pracovní stůl a chvíli trvalo, než jsem se pustila do šití. Mezitím jsem studovala návod v Marině a u Betty na blogu. Deka je výzva, ale stojí za to, uvidíš sama:-) měj se moc prima!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká! Už dlouho se chystám k podobnému počinu...

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji:-) a přeji ať se daří!

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Hlásím, že jsem hrdou majitelkou této úžasné deky! Už u nás prochází zatěžkávací zkouškou, kdy jsme na ní hrálykvarteto, dívaly se na Večerníček a poslední dny si pod ní po uspání holčiček "na chvíli" odpočinu a samozřejmě usnu:-). Peťulko, věřím, že musela dát hodně práce a proto ještě jednou díky moc. Deka je skvělá!

    OdpovědětVymazat
  9. Moje milá, jsem moc ráda, že deka slouží! Mám radost :-) Šila jsem jí moc ráda a vědomí, že je pro vás bylo a bude vám snad sloužit bylo moc fajn:-) A nemysli si, kdybych měla šanci si pod ní či pod jinou dekou "odpočinout" tak také usnu:-) Mějte se moc hezky...

    OdpovědětVymazat
  10. Wow! Krása :) ... já se k ušití svého prvního quiltu pořád odhodlávám :D Bojím se následného prošívání na stroji :)

    www.suzieway.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za pochvalu! Také jsem prošívání bála a to že velmi, takže Tě velmi chápu. Nakonec jsem ho dělala ručně, neměla jsem totiž kráčející patku a bez ní prošívat tři vrstvy látek je hrozně náročné. Nicméně i při ručním prošívání se člověk naučí pracovat s více vrstvami. Teď už mám kráčející patku objednanou takže mě příště čeká prošívací premiéra:-) Současně děkuji za odkaz na Tvůj blog - těším se až ho prozkoumám :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Že já na tenhle blog vůbec lezla... Šicí seznam mám asi kilometr dlouhý, nešicích restů taky milion, a místo abych něco z toho pokořila, připravuju si v hlavě tu "svoji" deku, jak mě tvoje dvě deky "nakoply" k tomu, si taky nějakou konečně ušít :-)) (zatím jsem šila jen hrací deku pro dceru a vzpomínkovou pro dědu, ale pro sebe nic)

    OdpovědětVymazat
  13. :-) vidím, že jsem tady někoho nakazila :o) Ani nevíš, jak to znám - s tím kilometrem úkolů.... a pak najednou přijde ta nutkavá potřeba ušít vysněný projekt a člověk nemůže odolat :-). Přeji Ti ať se deka podaří a už se moc těším až ji budu obdivovat u Tebe na blogu :-) Mám radost, že Tě moje deky nakoply :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Deku mám jako velmi žhavý úkol. Dvojka dal svou vlnkovanou háčkovanou bráškovi a teď nemá. Čekám jen až mi dorazí řezací podložka a kolečko a hurá na to. Ale i se skoro bojím :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Šári, na šití deky jsem se chystala jak chudý král do boje :-) a než jsem poprvé střihla resp. řízla do látky... juj to bylo váhání :-) Ale neboj, výsledek za to stojí! A když vidíš, kolik radosti pak deka udělá tak to je parádní pocit :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)