sobota 19. prosince 2015

Čas očekávání, čas hledání



Advent je doba očekávání a příprav. Letošní advent prožívám od předchozích let jinak - řekla bych, že intezívněji. Určitě na tom má lví podíl Myška a také to, že nechodím do práce. Kromě očekávání a příprav, vnímám letos tento čas také jako čas usazování se v nové roli a hledání. Usazování má svůj proces a myslím, že jsme všichni tři kus cesty ušli. Mám radost z každého pokroku u malé a jsem nesmírně ráda, že ty první náročné týdny, kdy z ní byla cítit nejistota, úzkost a zpočátku také apatie jsou za námi! Díky Bohu, že už máme doma spokojené mimi :-)

V tomto období si víc než kdy jindy také uvědomuji, že v dalších letech bude potřeba uchopit pojetí adventní doby (a to platí i o ostatních svátcích a tradicích) trochu jinak. S mužem Vánoce slavíme jako většina lidí, oba jsme si přinesli do manželství nějaký vzor z původních rodin a tak nechybí dárky, jídlo, cukroví, ale také bohoslužby, zapalování svíček atd. Nicméně jsme se oba shodli, že "až přijdou děti", bude potřeba udělat změny. No, a ten čas je tady :-)

A tak přemýšlíme, jak to bude za rok. Dělám si poznámky ohledně nápadů na adventní kalendář (ten nejspíš budu šít v létě, jinak to nevidím :o)), zvažujeme pojetí adventních nedělí, průběh Štědrého dne... Vím, že to nakonec nejspíš bude stejně trochu jinak. O co se však chci snažit je minimalizace stresu a naopak maximalizace ladění na vánoční vlnu :-) Jedna věc mi tu ale chybí a obávám se, že bude i v dalších letech - sníh, mráz - prostě taková Ladovská zima. 


Přeji vám hezké zbývající adventní dny!


PS: Už jsem přišila jeden zip :-)

4 komentáře:

  1. Ahoj Peťo, já jsem se teď na blog dostala hrozně málo a tak mi úplně utekla Vaše velká novina... Moc Vám gratuluju!!! To je krásné... Přeji Vám krásný Vánoční čas a hlavně krásný čas s malou... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuji a opětuji přání klidných Vánoc!

      Vymazat
  2. No jo, sníh, ten mi taky schází. Hlavně když vozím ze školky místo dítěte blátivou kouli (všechny děti v lesní školce jsou trochu špinavé z celodenního pobytu venku, ale to moje, to je prostě expert :)
    S těmi Vnočními tradicemi je to běh na dlouhou trať, aspoň u nás. Letos nás čekají čtvrté Vánoce s dětmi a pořád to ještě není utřepané. Každý rok to je trošku jinačí, jak děti rostou, mění se jejich potřeby, rok od roku víc vnímají a prožívají. Letos je krásné, jak už se oba zapojují do vybírání dárků a Vojta je správný spiklenec, který dárek pro tatínka každý den přenáší do nové schovky, aby na něj tatínek nepřišel. Je úžasné vidět, jakou má radost z obdarovávání. Už teď je mi jasné, že za rok to bude zas trošku jiné.
    Letos jsem zapracovala aspoň některé z úkolů podle plánu TD a dost mi to pomohlo od části stresu. Poprvé po mnoha letech jsem nepekla cukroví, chybí mi to, ale už nebyl čas a síly. Za rok snad zas budou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, moc díky za milý komentář! Jo, máš pravdu, taky si myslím, že se nám Vánoce budou s malou postupně usazovat, a že se to bude měnit. Přesto mě baví přemýšlet a plánovat, jak to ten příští rok uděláme :o)Vojtík i Týnka jsou moc šikovní, když už se takhle zapojují do "akce" :-) A k tomu cukroví - v klidu :-) kdyby nebylo Výzvy tak asi žádné nemáme nebo jen jeden druh. A i kdyby ani ten ne, tak o tom Vánoce nejsou, ne? I když chápu, že to chybí, ale není všem Vánocům konec!

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)