úterý 3. května 2016

Ach, ta podoba!

Když se dítě narodí,  většinou je jednou z prvních "starostí" celé rodiny, komu je to čerstvě narozené miminko podobné :-) Když si přinesete domů adopčátko, tak vás (tedy alespoň mě) ani nenapadne, že by podobu dítěte a adoptivních rodičů někdo řešil. Dnes mohu říci, že opak je pravdou!

Pomalu se totiž přesouváme z otázek směřujících k porodu, k posuzování podoby mezi námi a Myškou. Zatím bylo shledáno, že má Myška moje oči a manželova gesta :-) Muž řešil, jaká gesta to prý jsou :-) Také se nás lidi často ptají, zda jsme si malou sami vybrali tj. zda jsme přišli do kojeneckého ústavu a ukázali si, které miminko chceme.  Dost mě překvapilo, jak je tato představa mezi lidmi zažitá. To vlastně byl motiv pro napsání tohoto příspěvku :-)

Praxe je totiž odlišná. V současné době se vybírají vhodní rodiče pro konkrétní dítě (neřeším přímou adopci). Berou se v potaz jejich požadavky - lze to říci i obráceně - řeší se jejich tolerance např. k onemocnění, drogám, alkoholu u rodičů apod. -  versus anamnéza děťátka. Při celkovém posuzování obou stran je také přihlíženo k podobě žadatelů a dítěte. Samotnou mě tento fakt překvapil, nicméně při podání žádosti o adopci jsme skutečně dokládali naše fotografie včetně fota, na které bylo vidět naše siluety. Při přípravce nám bylo vysvětlováno, že se při výběru vhodných rodičů přihlíží také k jejich postavě, barvě vlasů apod. a tyto fakta se porovnávají s podobností dítěte a jeho biologických rodičů (samozřejmě pokud jsou známy). Je zde snaha, aby např. dva blonďatí žadatelé neměli dítě jižanského typu apod. Prostě aby si rodiče i adopčátko byli co nejvíce podobné. 

A musím říct, že i u nás byla podoba zohledňována :-) A tak jsem zvědavá, jaká Myška bude nejen vzhledem.  Ale už teď můžu říct, že po muži je horkokrevná (žádné moje dvoje fusekle a šál okolo krku i v létě) a po mně zvědavá :-) zn. děsně moc!



Já za mlada :-) Teď si to podobně metelí Myška, takže máme o zábavu postaráno :-) A to je dobře! Máme radost, že je šikovná a veselá.

10 komentářů:

  1. Ahoj Péťo, moc krásný článek. Sice jedno adopčátko v rodině máme (je mu už skoro 40let),ale nikdy mě nenapadlo, že se přihlíží i ke vzhledu rodičů a mimča. Užívejte si krásné společné jaro. Ahoj Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jituš, upřímně řečeno nevím, zda se k podobě žadatelů a dítěte přihlíželo i v době vašeho adopčátka. V současnosti však tato snaha je - alespoň v našem kraji. Moc děkuji za přání krásného jara, které opětuji :-) Ať Ti vše krásně roste a kvete!

    OdpovědětVymazat
  3. To je ale zajímavý článek. Nám právě taky přišlo, že jsou si adopčátka v našem okolí podobní s nebiorodiči, kolikrát jsme říkali, jestli fakt nejsou vlastní, tak aspoň už vím proč. Díky, že o tom mluvíš, moc lidí tak otevřených není, tak jsem se radši moc neptala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači, musím říct, že jsem občas sama překvapená, jaké tajemno se z adopce dělá. S tímto postojem se setkávám především u starší generace. S mužem to máme nastaveno tak, že skutečnost, že je Myška adopče a my adorodiče tajit nechceme ani před okolím a už vůbec ne před Myškou. To však neznamená, že každého informujeme na potkání :-) Prostě když na toto téma přijde řeč, tak nemlžíme. Jo, a pojmem "nebiorodič" jsi mi rozšířila obzory, díky :-) A díky za komentář!

      Vymazat
  4. S adopcí sice v rodině zkušenost nemáme, ale zase z vlastní zkušenosti vím, že k fyzické podobě a asi i dalším faktorům se přihlíží třeba při darování vajíček. Před několika lety jsem totiž darovala a vstupní dotazník byl poměrně podrobný. A když nedávno příjem darovaných vajíček podstoupila sestra (zatím bohužel neúspěšně), tak jí prý doktorka říkala, že dárkyni vybrali hezkou :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohledně posuzování dárkyň i dárců v případě darování vajíček či spermií jsem už tuhle informaci slyšela resp. četla v nějakém časopise, teď ji mám potvrzenou i od Tebe :-) Přeji hodně štěstí sestře! A Tobě brzký příchod miminka :-)

      Vymazat
    2. Už je na světě :-). Narodila se v pátek večer, byla to dost rychlovka, ale všechno naprosto v pořádku :-)

      Vymazat
    3. Jééé, to je krásná zpráva!!! Moc a moc gratuluji a přeji společné radosti a zdraví :-) A děkuji, že jsi mi to dala vědět!

      Vymazat
  5. Ano ano, také často slýcháme, že Ptáče je celé já (dmu se pýchou). Moje babička dokonce našla fotografie mě coby (tlustého) mimina, které to prý dokazují :-).
    Gratuluji k malé lezkyně, teď teprve začne sranda :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo sranda už začala :-) občas mě z té srandy až mrazí (to tehdy když se Myška snaží stavět a následně padá jak brambůrka). A s těmi fotografiemi je to u nás stejné, také byly ty moje dětské podrobeny analýze :-) Jitu, ať se daří a Ptáče hezky prospívá!

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)