neděle 5. března 2017

Půst (nejen) od věcí


Už nějaký čas vnímám, že naše domácnost je přeplněná věcmi, které nutně nepotřebujeme a které zabírají prostor. Částečně tomu tak je i proto, že jsme v procesu přípravy budování pokojíku pro Myšku a některé věci přestaly mít svoje pevné místo. Poctivě však musím přiznat, že navzdory Terapii domova, je náš byt celkem dost zaplněn, i když by tomu tak nemuselo vůbec být a mně v tom není dobře. 

Poslední dobou se v mém přemýšlení ve vztahu k nakládání s věcmi a vedení domácnosti střetávají tři směry, které mě něčím oslovily - zmiňovaná Terapie domova (nebo-li sytém pode Fly lady), u které se mi líbí myšlenka, každý den udělat kus úklidu. Stačí málo ale pravidelně. Dalším směrem je minimalismus, tedy užívání pouze věcí, které člověk opravdu potřebuje nebo které mu dělají radost. Zde je inspirativní kniha Marie Kondo "Zázračný úklid" - ve které se dají najít dobré tipy na zjednodušení chodu domácnost. Pro mě však byla kniha místy silná káva např. když Marie doporučuje neuschovávat celou knihu, ale vytrhnout si pasáže, které se nám líbí. Mnohem střídmější a pro naše podmínky reálnější mi přijde web zijememinimalismem.cz

A třetím směrem o kterém přemýšlím je bezodpadová problematika tj. zero waste styl. A tady musím říct, že jsme udělali v posledních měsících asi největší posun - počínaje výměnou jednorázových plen za látkové, nahrazením igelitových pytlů na biodpoad za papírové, důsledným tříděním bioodpadu, používáním látkových sáčků na ovoce a zeleninu atd. Určitým zarámováním mých úvah pro mě bylo přečtení si knihy "Domácnost bez odpadu" od Bey Johnson. 

Minulý víkend jsem byla doma sama a konečně jsem se pustila do několika plánových čistek. A následně se chodila mým dílem kochat :-) Bylo mi najednou v tom našem bytečku líp. A tento pocit mi potvrdil moje dřívější přemýšlení o tom, jak pojmout letošní půst. Moc hezky svoji úvahu napsala Jitu a já s ní musím souhlasit, že postít se např.  od masa by pro mě byl jednoduchý úkol, půst od jídla celkově dělat nechci, i kvůli tomu že potřebuji sílu k péči o Myšku a taky chci přibrat :-)

Pro letošek jsem se nakonec rozhodla, že dobu postní chci pojmout jako cestu k pořádku/očistě v sobě i okolo sebe. Očistu prostoru  od věcí které mi berou energii (vidím, že je musím řešit, přesunout, vytřídit atd. V některých bodech je pro mě inspirací 40 denní výzva k zerowaste zde), očistu těla (ráda bych omezila cukr v kávě i v dalších nápojích a jídle) a také očistu ducha (zajistit si více klidu na čtení, modlitbu). Vím, že to není jednoduchý úkol, ale chci se o tu cestu alespoň pokusit. A jsem moc ráda, že to s mužem máme hodně podobně :-) 

Přeji vám hezké očistné jarní dny!

5 komentářů:

  1. Ahoj Petruš, přeji ti hodně síly a pevné vůle ke všem očistám o kterých píšeš.Taky bych se od něčeho takového měla vrhnout, ale jsem lenoch bez vůle. Tak snad dám alespoň nějakou maličkost. Mějte se moc krásně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jituš, moc děkuji za povzbuzení :-) Zjistila jsem, že nejvíc mi dělá problém vypustit cukr a to jsem si myslela, že sladím málo... Měj se moc hezky a užívej jara!

      Vymazat
  2. tak s myšlenkou o přeplněném domě se zabývám už delší dobu. neumím a snad ani v nitru duše nechci nic vyhazovat, ale vidím, že takhle už to dál nejde, že se dusím. musím na sobě zapracovat. děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, ani nevíte, jak Vám rozumím :-) ten proces třídění a vyřazování věcí je náročný, ale prostor který člověk touhle činností získá je úžasně nabíjející! Alespoň na mě tak působí :-) A další příjemný efekt je ten, že když už člověk udělá v nějaké části bytu/věcech čistku, tak si potom velmi hlídá, aby si ten získaný prostor znovu nezanesl. Tedy ne že bych k tomu neměla sklony, ale vždy se snažím vzpomenout na to pracné vytřiďování věcí. Držím Vám pěsti!

      Vymazat
  3. Myšlenka minimalismu a zbavování se věcí nás s manželkou zasáhla zhruba před rokem a od té doby se na tom snažíme pracovat. Prvotní impulz jsem byl já, protože jsme prostě potřebovali "zeštíhlit" fond věcí, které máme v bytě 3+1. Už jsme se sem jednoduše nevešli. Pro ženu je to občas složitější, protože... no protože je to prostě žena a občas přinese domů nějakou výzdobu nebo "lapač prachu". A navíc je ve firmě zodpovědná za odpady a dělá třeba roční hlášení o produkci odpadů, takže jí to moc nepřijde. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)