pondělí 4. května 2015

Ježkovic deka

Datum 30. dubna byl významným dnem pro moji bývalou kolegyni a kamarádku, která se vdávala. Na svatbu jsme se vypravili společně s druhou kolegyní/kamarádkou a jejím přítelem. Svatba se vydařila, počasí vyšlo a nevěsta se ženichem zářili. A my jako správní svatebčané jsme s sebou vezli dary pro novomanžele - teď už Ježkovi. Již dříve jsme sondovali, jaké dary by jim udělaly radost. Jedním z přání byla deka a protože se jim brzy narodí malá Ježečková (pokud se tedy lékaři "nesekli") tak měla být větší  a samozřejmě na ní nesměl chybět ježek!

Přání bylo splněno, deka předána :-) Na rozdíl od mé první deky se šila výrazně lépe a rychleji. Přece jen jsem již věděla "jak na to". Ve finále bylo nejnáročnější sehnat látku s ježkem. Soviček je celá řada, medvídci by se také našli, ale ježek? Po něm jsem chvíli pátrala. Nakonec se mi podařilo hezkou ježčí látku zakoupit u Mechulky. Současně oceňuji, že jsem v jejich eshopu mohla vybrat další barevně ladící látky. Deka se skládá ze 72 čtverců o rozměrech 18 x 18 cm. Je opět vyztužená vatelínem o tloušťce 70 g/m2. Lem je z přeložené látky - tedy dvojitý, což zaručuje určitou pevnost. Tentokrát jsem ho přišívala ručně. Vypadá to výrazně lépe a časově to vyšlo podobně jako šití na stroji, při kterém jsem dost párala.

Při pohledu na ježčí látku jsem si vzpomněla, jak jsem jako dítě při spatření prvního opravdového ježka ztratila jednu ze svých dětských iluzí - opravdový živý ježek totiž NEMĚL na hřbetě JABLKO! Do té doby jsem žila v domnění, že každý ježek nosí jablko, stejně jako každý krtek má kalhotky. Moje úvahy podporovaly všechny pohádky, plyšáci a ještě navíc blízko nás bydlela paní Ježková, která měla za oknem háčkovaného ježka a hádejte co měl na hřbetě? Ano, správná odpověď je háčkované jablko:-) Tak jen doufám, že malá Ježečková nebude jednou žít, mj. díky jejich dece, v podobném přesvědčení  :-)


Vychytávky pro příště: 
- stále mám ještě co zdokonalovat na vypracování rohů deky
- na prošití zkusím použít kráčející patku, kterou už mám objednanou. Hurá :-)

Čas zpracování: cca.: 10 hodin (což je 2/3 času mé první deky)

Použitý materiál: bavlněné látky, vatelín, bílá bavlna na prošívání


Celkový pohled - kromě ježků se na dece vyskytuje také zajíc a muchomůrka. Tento již v kladení barev určitou zákonitost najdete. 

Detail ježka - pro zvýšení autentičnosti lze vidět také zbytky křídy a nitky, které jsem před zabalením poctivě vysbírala. 


Rub a líc

6 komentářů:

  1. Moc děkuji za návštěvu a milé komentáře ♥
    Deka je opravdu krásná. Moc se mi líbí ta látka s ježkem :)
    Když jsem byla malá, dědečkovi se na zahradu dostal ježek. Zavřel ho do králíkárny abychom si ho mohli - my děti - prohlédnout. A my mu jako dárek donesli jablíčka. A další den znovu. Ježek za pár dní umřel ... Nevím, jestli to bylo jablíčky, ale pro nás pro všechny to bylo velké zklamání.
    Každopádně dneska když narazím na ježka, raději ho do králíkárny nedávám a jablíčky ho nekrmím :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. :-)) tak to jsem ráda, že nejsem jediná, kdo měl ježka spojeného s jablíčky. A úplně chápu to zklamání, také bych byla smutná... Moc děkuji za milý komentář!

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto supr!! Kráčející patku schvaluju.-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Skoro se červenám, Ajko :o) Ani nevíš, jak se na tu patku těším. Mám ji zabalenou na stole u stroje a už se nemůžu dočkat až ji nasadím a zkusím! Švagrová mi prorokuje, že už ji ze stroje nesundám :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s Ajkou, kráčející patka je naprosto super věc. Já se díky ní v době, kdy jsem ještě neměla overlock, odhodlala i k šití oblečení z pružného úpletu (http://uhrabosky.blog.cz/1311/oranzovohneda-tucnakova-kolekce).
    A deka je moc pěkná, krásně zvolené barvy! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc díky! Koukla jsem na Tvůj odkaz - oranžová kolekce je suprová :-) těším se, že Tvůj blog pořádně prozkoumám :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)