pátek 19. června 2015

Až se zima zeptá




Tuto větu jsem jako dítě či pubertální slečna slyšela z úst mého taťky mnohokrát. Nejčastěji tehdy když jsem skládala valníky dříví, potom když jsem je rovnala ve sklepě a do třetice, když se dávalo do kamen (to už znělo veseleji - přece jen - byli jsme připraveni, když se zima zeptala :-)

O víkendu jsem ji mimoděk sama také vyslovila a to v souvislosti se sběrem květů černého bezu. Letos jsem se na něj chystala tak trochu jako chudý král do boje a také to podle toho dopadlo (dostihl mě déšť a já natrhané květy chránila košilí). Kvetoucí bez mám moc ráda, stejně jako jahody, vůni sena, prodlužující se dny či bzukot včel v koruně lípy - jsou to pro mě příznaky blížícího se léta. Období které mám ze všeho nejraději!

Ale zpátky k bezu :o) Z květů vyrábím šťávu a také je suším. V letošní zimě mi opravdu hodně pomohly v boji proti kašli.V praxi to vypadá tak, že mi stojí na lince armáda sklenic naplněná šťávou a při příchodu do bytu mě vítá kromě muže (pokud je doma dříve) také vůně sušícího se bezu. A já vím, že až se zima zeptá, co že jsem to dělala v létě, můžu jí s klidem odpovědět :o)

Bezu zdar!

4 komentáře:

  1. Taky miluju vůni bezu... Já jsem šťávu ještě nedělala, ale pořád si říkám, že ji musím taky udělat. Zatím jsem dělala jen bezový likér a ten byl teda výborný. Když jsem byla naposledy s Justýnkou na bezu, tak pak měla klíště za uchem... No, uvidím, jestli to letos ještě stihnu :-) Krásný večer...

    OdpovědětVymazat
  2. Všude bezové šílenství:-D Ale ani se nedivím, já také už pár let dělám tento výborný a nesmírně osvěžující a zdravý sirup :-) Akorát problém je v tom, že do zimy u nás absolutně nevydrží :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to u nás jo, ale je to práce :o) Díky moc za návštěvu a komentář!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)