pondělí 5. září 2016

Domácí kečup

Foto z výrobního procesu

Před několika lety jsme na dovolené v jedné malé prodejničce koupili kečup. Barevně vypadal trochu podezřele, nicméně jiný na výběr nebyl a zřejmě jsme kečup na nějaké jídlo potřebovali - to už si  nepamatuji. Co si však naopak pamatuji velmi přesně, bylo moje naštvání, když jsem si přečetla jeho složení (samozřejmě až v apartmánu), které připomínalo gumové holínky. A právě tehdy jsem došla k závěru, že si kečup začnu vyrábět doma. Vždyť to určitě není žádná věda :-)

No, není! Jen najít ten správný recept mi chvíli trvalo. Ale kdo hledá, obyčejně najde :o) A tak už si čtyři roky vařím domácí kečup, na který nedáme s mužem dopustit. Recept jsem si upravila dle  našich potřeb a pro inspiraci ho dávám na blog.


Domácí kečup

Potřebujeme: 3 kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 1 dcl octa, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, skořice, sladké papriky, pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1 a půl lžíce nového koření,

Postup: Rajčata nakrájíme na poloviny, cibule na čtvrtky, jablka oloupeme a zbavíme jádřinců (tím vzniknou čtvrtky). Vše dáme do velkého hrnce a necháme hodinu a půl vařit s pokličkou a poté stejný čas bez pokličky. Během varu občas promícháme. 

Po uvaření lze rozmixovat (vynechávám) a poté propasírovat přes síto (k této činnosti je skvělý dřevěný pasírák). Naplníme lahve a zavaříme (15 minut na 85 stupňů). 


Je opravdu famózní! A hlavně víte, co v něm je :o)

9 komentářů:

  1. Ahoj, zavařuji kde co, ale domácí kečup jsem ještě nikdy nedělala. Teď si mě nalákala a já se možná nechám inspirovat a zkusím si letos udělat vlastní. Mějte se všichni moc krásně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jdi do toho! Třeba pak už kečup přestaneš kupovat :-) Měj se moc a moc hezky, Peťa

      Vymazat
  2. Peťo, kápla jsi mi přesně do noty!!! Mám plný skleník rajčat, jednu várku už jsme nasušila a naložila do oleje a teď jsem přemýšlela o kečupu... Ale nemám odzkoušený recept, takže udělám ten Tvůj... Moc díky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, tak to jsem moc ráda :o) Pokud bude kečup i pro děti (což předpokládám), tak zkus dát toho octa o trochu méně, dochutit to lze i v průběhu vaření. Držím pěsti, ať se kečup podaří!

      Vymazat
    2. Ahoj Peťo, tak jsem se zatím ke kečupu nedostala :-) Už dvakrát jsem otrhala všechna rajčata a než se k tomu dostanu, tak mi je doma pomalu a jistě ujídají... Tak si ale říkám, ať si užijou ještě rajčata, která mají chuť :-) Každopádně recept jsem si přepsala a třeba to klapne příští rok ;-)

      Vymazat
    3. Ahoj Veru, to je telepatie :-) zrovna jsem si dneska ráno říkala, jestli jsi ten kečup zkusila a jak vám chutnal:-) Náhodou je super, že rajčata chutnají. Stejně z toho čerstvého ovoce a zeleniny je nejvíce vitamínů. A příští rok to určitě klapne! Měj se moc hezky, pa P.

      Vymazat
  3. Ahoj Peti! Jojo, nad domácí kečup není! Máme podobný recept, jen v tom našem je navíc červená řepa na podporu zářivě červené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Madli, díky za komentář :-) červená řepa je dobrý tip, zkusím příští rok. Celkově jsem jí dost přišla na chuť.

      Vymazat
  4. Mám ráda domácí kečup. Jednak je to super věc na to, aby se zdělala nadměrná úroda rajčat. A za druhé je to prostě dobré a zdravé. Navíc to skvěle funguje i jako rajský protlak třeba do omáček nebo do gulášů. Jen to zavařování mě nebaví a manžel si vždycky něco vymyslí, aby nemusel pomáhat. Vloni to byl třeba hromosvod projekt, který se musel nutně udělat. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář a návštěvu u mě :-)